Palvelut

 

Portti

on 7 -paikkainen vastaanotto- ja arviointiyksikkö 6–17 vuotiaille lapsille. Portti vastaanottaa lapsia 24/7. Portti sijaitsee Orimattilassa rauhallisella omakotitaloalueella. Yksikön henkilöstö koostuu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Erityistyöntekijöinä toimivat psykologi, perheterapeutti/päihdetyöntekijä sekä erikoissosiaalityöntekijä. Arjessa on mukana vahvaa kriisityön osaamista. Turvalliset läsnäolevat aikuiset, arjen vahva struktuuri sekä fyysisesti turvalliset tilat mahdollistavat lapsen tilanteen pysäyttämisen, arvioinnin ja arvioinnin aikaisen kuntoutuksen. Portin arki perustuu säännölliseen ja aikuisjohtoiseen päivärytmiin. Lapsen koulunkäynti toteutetaan lapsen yksilölliset tarpeet huomioiden yhteistyössä lapsen oman koulun kanssa. Tarvittaessa lapsen koulunkäynti voidaan toteuttaa kotiopetuksena.

Portissa lapsen sijoitusjaksot ovat lyhytkestoisia (1–6 kk). Lapsi voi tulla yksikköön kiireellisesti sijoitettuna, avohuollon sijoituspäätöksellä, huostaanotettuna tai sijaishuoltopaikan muutosta koskevalla päätöksellä. Arviointijaksoja toteutetaan erilaisiin lasten ja nuorten tarpeisiin: päihdearviointi, perheen sisäiset vuorovaikutuksen haasteet, lapsen psyykkisen hyvinvoinnin kartoitus, rikoksilla oireilevien nuorten sekä käytöshäiriöisten lasten tilanteen arviointi. Sijoituksen aikana lapsen ja hänen perheen tilannetta tuetaan ja arvioidaan yhdessä vanhempien, lapsen sekä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa.

Moniammatillinen tiimi suunnittelee ja seuraa arviointijakson etenemistä. Työskentely toteutetaan monitoimijaisesti yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa. Yksikön sosiaalityöntekijä valvoo lapsen edun ja osallisuuden toteutumista ja hän vastaa siitä, että työskentely toteutetaan lastensuojelulain mukaisesti. Psykologi vastaa lapsen kehityksen, perhe- ja tunne-elämän sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyvästä arvioinnista ja ohjauksesta. Tärkeässä roolissa ovat myös perhetapaamiset, jotka aloitetaan perheterapeutin tapaamisella ja arvioinnilla.  Perheterapeuttinen työskentely osana sijoitusta tähtää positiiviseen muutokseen perheen vuorovaikutussuhteissa. Työskentelyn avulla pyritään vakauttamaan perheen tilannetta vahvistamalla perheen jäsenten vuorovaikutus- ja vanhemmuustaitoja. Portin työskentelyn tavoitteena on ensisijaisesti tukea lapsen paluuta kotiin ja löytää toimivat ratkaisut perheen arjen vahvistamiseksi, perheen ja muiden toimijoiden kanssa.

Arviointijakson jälkeen lapsella on mahdollisuus jatkaa Portissa kuntoutusjaksolla, mikäli sen arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.

Portin omavalvontasuunnitelma

          Portin hyvää kohtelua koskeva suunnitelma

Kruunu

on 7 -paikkainen perustason yksikkö 10–17 vuotiaille lapsille. Kruunu sijaitsee Pornaisten keskustassa. Yksikönjohtajana toimii psykologi ja ohjaaja- ja hoitohenkilökunta koostuu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista.

Kruunussa korostuu psyykkisen hyvinvoinnin osaaminen. Yksikköön sijoitettavilla lapsilla voi olla psyykkisiä, sosiaalisia tai esimerkiksi koulunkäyntiin liittyvä vaikeuksia. Kruunun henkilökunnan erityisenä vahvuutena on myös vahva perheterapeuttinen ja neuropsykiatrinen osaaminen. Pienryhmäkoti Kruunun toimintaperiaatteena on, että lapsiryhmä olisi mahdollisimman heterogeeninen, jolloin   lasten yksilöllisyyttä pystytään parhaiten tukemaan.

Kruunun arki perustuu säännölliseen ja aikuisjohtoiseen päivärytmiin. Tavoite on, että lapsi käy säännöllisesti koulua lähikoulussa tai jatko-opinnoissa. Arjessa lapsia tuetaan ja ohjataan erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin. Arjessa on vahvasti läsnä toiminnallisuus. Toiminnallisen tekemisen kautta lapsen elämään tuodaan uutta sisältöä ja pyritään vahvistamaan lapsen/nuoren omia vahvuuksia ja voimavaroja. Toiminnallinen tekeminen määräytyy lasten tarpeiden mukaan.  Pornaisissa on mahdollista muun muassa harrastaa luonnossa, ratsastaa, käydä kuntosalilla, mutta kunnan sijainti mahdollistaa harrastukset myös lähikaupungeissa.

Arki perustuu myönteisten kasvatuskäytänteiden toteuttamiseen ja lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen. Arjessa harjoitellaan tunnetietoisuutta ja tunteiden tunnistamista, jotta erilaisia tilanteita voidaan ennakoida. Arjen rakenteissa edistetään itsetuntemusta ja myönteistä näkemystä tulevaan. Kannustava palaute ja hyvän huomaaminen on keskiössä. Yhteisessä arjessa opetellaan toimivia ongelmanratkaisutaitoja, joilla edistetään myönteistä käyttäytymistä ja ehkäistään esim. väkivaltaista toimintatapaa.

Sijoituksen alusta alkaen perheeseen ja lapsen läheisverkostoon ollaan yhteydessä tiiviisti, jos siihen ei ole sosiaalityön määrittämänä perusteltua estettä. Yhteydenpitoa ovat säännölliset kuulumissoitot ja tapaamiset kotijaksojen yhteydessä sekä erikseen sovittu perheterapeuttinen työskentely. Sijoituksen onnistumiselle on keskeistä, että lapsen perhe ja läheiset hyväksyvät Kruunun lapsen asuinpaikkana ja tukevat lapsen oloa siellä. Vanhempien toiveita ja ajatuksia sijoitukselle kuunnellaan ja heidät nähdään aktiivisina toimijoina lapsen elämässä. Sijoituksen tavoitteena on lapsen edun mukaisesti määriteltynä joko perheen jälleenyhdistäminen tai että lapsi voi hyvin vuorovaikutuksessaan vanhempiensa kanssa.  Samanaikaisesti lapsen oman mielipiteen herkkä kuuleminen ja huomioiminen on keskiössä.

Omavalvontasuunnitelma

Kruunun esite

 

Silta

tarjoaa ympärivuorokautista lastensuojelun sijaishuoltoa 13-17 -vuotiaille nuorille 6 paikkaisessa, kodinomaisessa yksikössä Orimattilassa. Sillassa nuori saa vahvaa läsnäoloa ja ohjausta arjen tilanteissa. Sillassa korostuu erityisesti nuorten mielenterveyden häiriöihin ja päihteidenkäyttöön liittyviin haasteisiin vastaaminen.

Sillan arvoina ja toimintaideologiana on nuoren etu ja oikeudet, turvallisuus, nuoren ja perheen osallisuus, kunnioitus ja luotettavuus. Arvot näkyvät jokapäiväisessä työskentelyssämme.

Meillä arki perustuu säännölliseen ja aikuisjohtoiseen päivärytmiin. Koulunkäyntiä ja opiskelua tuetaan ja arjen toimintakykyä edistetään nuoren yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Jokainen nuori kohdataan yksilöllisesti ja nuoren tarpeet ja ainutlaatuisuus huomioiden. Arjen rakenteissa edistetään itsetuntemusta ja myönteistä näkemystä tulevaan. Arjessa opetellaan toimivia ongelmanratkaisutaitoja, joilla edistetään myönteistä käyttäytymistä ja ehkäistään epäsuotuisia toimintatapoja.

Sillassa on vahvasti läsnä toiminnallisuus. Toiminnallisuuden kautta nuoren elämään tuodaan uutta sisältöä ja vahvistetaan nuoren omia vahvuuksia, voimavaroja ja päihteettömyyttä. Arjen kuntoutus tapahtuu tiiviissä yhteistyössä mahdollisen hoitotahon kanssa.

Erityistyöntekijät ovat meillä arjessa. Sillassa on mahdollisuus päihdetyöntekijän, perheterapeutin ja psykologin tapaamisiin ja tukeen osana arjen kuntoutusta. Henkilöstömitoitus ja moniammatillisuus tukevat nuoren yksilöllistä kuntoutusta. Tarjoamme aina perheterapeuttista työskentelyä osana sijoitusta. Tavoitteena on positiivinen muutos perheen vuorovaikutussuhteissa. Työskentelyllä pyritään vakauttamaan perheen tilannetta, vahvistamalla perheen jäsenten vuorovaikutus- ja vanhemmuustaitoja

Sillan omavalvontasuunnitelma

          Sillan hyvää kohtelua koskeva suunnitelma

Ota yhteyttä!

Lempeästi jämäkkä

Linnansuoja Oy tuottaa laadukkaita lastensuojelupalveluja kuntien sosiaalityölle sekä sosiaalityön asiakkaille. Yrityksen osaaminen perustuu vahvaan ammatillisuuteen, monitieteelliseen ja moniammatilliseen ymmärrykseen. Yrittäjillä on yli 70 -vuoden kokemus lastensuojelun sosiaalityöstä sekä lasten ja nuorten mielenterveystyöstä. Linnansuojassa lapsen oikeus erityiseen suojeluun toteutetaan lapsen ja perheen arjessa mukana olevalla asiantuntija-avulla sekä turvallisella ja läsnäolevalla hoidolla ja huolenpidolla.

Ota yhteyttä

Moniammatillisuus on vahvuutemme!

Perheiden yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen edellyttää monialaisen osaamisen yhdistämistä. Linnansuojassa monitieteellinen asiantuntija-apu on osa lapsen arkea, jolla tuetaan lapsen ja hänen perheen kokonaisvaltaista eheytymistä. Tiiviillä saumattomalla yhteistyöllä ja moniammatillisella ja monitieteellisellä osaamisella tuotamme laadukasta palvelua lapsille ja heidän perheilleen.